donderdag 7 april 2011

Prehistorisch edelhert terug in Eynderhoof, Nederweert

De prehistorisch resten van een edelhert welke gevonden zijn in de buurt van Nederweert zijn vorig jaar al eens te zien geweest bij het Eynderhoof, maar nu zijn ze terug in het kader van het archeologie thema in het openlucht museum.

Van de website van Eynderhoof:

Archeologische vondst te zien bij Eynderhoof

Op zondag 10 april a.s. is er een bijzondere tentoonstelling bij het openluchtmuseum Eynderhoof aan het Milderspaat in Nederweert-Eind. Vanaf 13.00 uur kunnen bezoekers van Eynderhoof kennismaken met alles wat te maken heeft met archeologie. Bijzonder aan deze tentoonstelling en middag is het Edelhert dat voor deze gelegenheid bij Eynderhoof tentoongesteld wordt.

Edelhert

Zoals u van ons gewend bent is het seizoen van Eynderhoof weer onderverdeeld in thema’s die op de zondagen speciaal onder de aandacht gebracht worden. Tijdens de themazondag van 10 april a.s. staat de archeologie in Eynderhoof centraal. De archeologiegroep heeft een programma weten samen te stellen waarin iedere bezoeker iets boeiends aantreft.
Rond de jaarwisseling was er landelijk aandacht voor een zeer bijzondere archeologische vondst in de bedding van de Tungelroyse beek op “de Mildert” bij Nederweert-Eind. Daar werden 11.000 jaar oude resten aangetroffen van een edelhert, die door deskundigen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werden bestempeld als “bijzonder”en “zeldzaam”. Het is vrijwel zeker dat dit hert slachtoffer is geworden van een jachtpartij, zodat duidelijk is dat in deze tijd de “jagers-verzamelaars”in deze streek woonden. De archeologiegroep is er in geslaagd om dit skelet eenmalig naar Eynderhoof te halen om daar tentoongesteld te worden. Uiteraard zal de nodige uitleg worden gegeven over dit unieke stuk dat in een aansprekende omgeving wordt getoond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties en/of vragen zijn altijd welkom.