woensdag 8 september 2010

Voor-bronst begonnen?

Rond een uur of 18:00 liep op de weide aan de Brensbrug de hele roedel hindes, smaldieren en kalfjes. Ook 2 spitsers liepen bij de roedel. Alles was rustig, de herten lagen te herkauwen. Geen nerveus gedrag wat er op wees dat er mannetjes in de buurt waren. Na wat foto's genomen te hebben, liep ik door naar de wildkansel. Daar hoopte ik vanaf het hoogste platform op de weides aan de overkant van de beek De Oude Graaf eventueel de mannetjes te zien. Niets. Dan terug naar de wei aan de brug. Daar waren inmiddels 2 jonge herten aan de roedel toegevoegd. De spitsers en de jonge herten lieten de hormonen spreken en stoten bij wijze van proef de geweien al aardig tegen elkaar. Uit het struikgewas achter de wei kwam stap voor stap een ouder hert ui de dekking gebroken. Burlen doet hij nog niet, maar het begin is er. De bronst-roedel is compleet.

Klik hier voor het 'vereniging Het Edelhert Woordenboek' om meer over de gebruikte termen onder wild liefhebbers  te leren.

De muggen zijn nog niet helemaal verdwenen al is het niet zo heel erg meer, DEET of een ander middel meenemen bij een wandeling is verstandig.

De roedel nog in rust.

De 2 spitsers liggen ook rustig te herkauwen.


2 jonge herten hebben zich op de weide aangediend en om de spieren los te maken knokken de spitsers wat met deze pubers.


Uit de dekking verschijnt dit grote hert. Hij gooit de kop in de nek en openend zijn bek. Zo plotseling dat de foto helaas onscherp is. Ook het hert bakte weinig van deze vroege burl, er kwam geen geluid.


Ook dit hert werd uitgedaagd tot het showen van de spierballen. Nu nog redelijk speels, over een tijdje is het wel serieus.
Een van de jonge herten en een spitser poseerde voor de aanwezige bezoekers.
De rust keerde weer op, wat ik de bronstweide noem. Het licht nam af en ik ging naar de uitgang. Het lijkt nu toch echt te gaan beginnen, eerst de voor-bronst, dan de hoog-bronst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties en/of vragen zijn altijd welkom.