zondag 28 november 2010

Expositie Edelherten in het Natuur- en Milieu "De Ijzeren Man" Weert

Bron: http://www.natuurenmilieucentrumweert.nl/

Edelherten
Van 18 november 2010 tot en met 25 januari 2011 is er in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert de tentoonstelling "Edelherten" te zien.
Edelherten zijn de grootste in het wild levende zoogdieren die in ons land voorkomen en ze zijn wettelijk beschermd. Een volwassen mannelijk hert kan wel 250 kg. wegen en heeft een schouderhoogte van 1.40 m. Het vrouwtje, de hinde, is kleiner en weegt ongeveer de helft. De leefsituatie van het edelhert wordt volledig door de mens bepaald. Door de aanwezigheid van de mens wordt hun oorspronkelijke levenspatroon sterk verstoord. Jaarlijks vallen er veel verkeersslachtoffers maar ook recreanten en loslopende honden kunnen voor veel paniek onder de ze dieren zorgen.
In het Weerterbos is een aantal edelherten in het wild uitgezet. Hun ruimte wordt door een raster (voorlopig nog) ingeperkt.
Veel edelherten zoals die in het Weerterbos, maar ook die bijvoorbeeld op de Veluwe, leven als het ware op een eiland. Ze kunnen niet trekken en daarom moeten er jaarlijks dieren worden afgeschoten. Dat afschot is net zo groot als het aantal dat jaarlijks wordt geboren minus de verkeersslachtoffers. Zou men dit niet doen, dan zouden er zoveel komen dat ze hun eigen leefgebied zouden gaan vernielen. Dat heeft weer tot gevolg dat daarna een groot aantal dieren door honger zou omkomen.
Deze en nog veel meer informatie kunt u op deze tentoonstelling zien.
De tentoonstelling is te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur en in het weekend van 13:00 uur tot 16:00 uur in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, gelegen aan de Geurtsvenweg 4 te Weert. De expositie is gratis toegankelijk. (School)groepen kunnen ook op andere tijden de tentoonstelling bezoeken. Zij kunnen hierover bellen met telefoonnummer 0495 – 524893. 
 
---------------------
Een kleine impressie van de tentoonstelling.

1 opmerking:

  1. edelherten!! daar hou ik heel erg van, het zijn mijn lieverlinksdieren!
    http://www.teloos.nl/company/european_office_systems/621401247124.htm

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties en/of vragen zijn altijd welkom.